Ko sneg skopni in postaja vse topleje, se pri psih in mačkah lahko pojavijo zunanji zajedavci, ki skrbnikom povzročajo veliko nevšečnosti.

Najpogostejši zajedavci v Sloveniji so klopi in bolhe, pojavljajo pa se tudi garje in uši. Zaradi vse toplejšega podnebja je pri nas vedno več komarjev, ki so okuženi s srčno glisto (Dirofilaria immitis), v sosednjih državah pa se pojavljajo tudi peščene muhe, ki prenašajo zajedavca iz rodu Leishmania.

Psi lahko dobijo klopa na sprehodu po gozdu ter na travnikih ali v mestih, kjer vohljajo po grmovju in visoki travi. Zaradi pasje odlakanosti klope zlahka spregledamo.

Komarje, ki prenašajo srčno glisto, pa najdemo v Slovenskem primorju, še več jih je v Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Španiji in drugod,  kamor se pogosto odpravimo na dopust s svojim psom na. V teh državah se pojavlja tudi lišmanija.

Bolezni, s katerimi se lahko okužijo psi in mačke ob stiku z okuženim prenašalcem, so lahko smrtno nevarne oz. povzročajo kronične težave.

Kako naj zaščitimo svoje pse in mačke pred zunanjimi zajedavci?

Na srečo lahko izbiramo med več sredstvi, ki zaščitijo vaše ljubljence.

Na razpolago so različni izdelki: ampule, razpršila, žvečljive tablete in ovratnice. Šamponi z insekticidi niso primerno zaščitno sredstvo.

Ta sredstva delimo še na tista, ki imajo repelentni učinek in tista brez repelentnega učinka.
Če imajo repelentni učinek, odganjajo zajedavce in preprečujejo ugriz oz. pik. Veterinarji uporabo teh sredstev priporočamo, saj ne moremo biti popolnoma prepričani, da ni že sam ugriz oz. pik dovolj, da se žival okuži in razvije bolezen. Repelenti torej odganjajo tudi peščene muhe in komarje.

Ampule je treba nanašati enkrat na mesec.  Ker se v kožo vpijejo po 24 urah, se živali nekaj ur ne smemo dotikati po predelu, na katerega smo nanesli ampulo.

Tablete, ki nimajo repelentnega učinka, lahko dajemo na dva načina: enkrat na mesec ali enkrat na tri mesece.

Zadnja leta so vse bolj priljubljene ovratnice, katerih učinek traja od 6 do 8 mesecev, kar zadostuje za vso sezono klopov v Sloveniji. Paziti moramo, da je ovratnica ves čas v stiku s kožo in da jo občasno obrišemo z vlažno krpo. Na notranji strani ovratnice se namreč lahko nabere umazanija, ki preprečuje stik s kožo.

Kljub zaščiti z omenjenimi sredstvi, moramo psa oz. mačko po sprehodu pregledati in odstraniti morebitne klope.
Če opazite, da pes postane neješč, manj živahen, dobi vročino, je brezvoljen in šepa, čim prej pojdite k veterinarju.

PRIPRAVKI ZA PSE:

Ampule:

 • Fypryst Combo/Frontline Combo: sredstvo se uporablja za zaščito proti bolham (zavira razvoj jajčec, ličink in bub: učinek traja 8 tednov) in klopom (učinek traja do 4 tedne) ter za zdravljenje ušivosti. Ni repelent. Ampule ne smemo uporabiti pri mladičih, mlajših od 8 tednov ter na kuncih.
 • Ataxxa/Advantix: sredstvo se uporablja za zaščito proti bolham (deluje 4 tedne) ter klopom (deluje 4 tedne: če so klopi ob nanosu ampule že prisotni, priporočamo ročno odstranjevanje klopov).  Ima repelentni učinek.  Ni primerno za uporabo pri mladičih, manjših od 7 tednov. Ne smemo ga uporabiti pri mačkah.
 • Advocate: sredstvo za zatiranje bolh, zdravljenje ušesnih garij ter za zaščito pred srčno glisto in trakuljami. Ne deluje proti klopom.
 • Stronghold: sredstvo za zaščito proti bolham (deluje 4 tedne ter zavira razvoj jajčec, ličink in bub) in srčni glisti ter za zatiranje ušesnih garij in nematodov. Sredstvo je primerno za uporabo po 6. tednu starosti. Ne deluje proti klopom.

Tablete:

 • Nexgard: sredstvo se uporablja za zaščito proti bolham (deluje vsaj 5 tednov) in klopom (deluje 4 tedne). Nima repelentnega učinka. Sredstvo ni primerno za uporabo pri mladičih, mlajših od 8 tednov. Tableta ima prijeten okus. Nexgard Spectra deluje tudi proti srčni glisti.
 • Bravecto: sredstvo se uporablja za zaščito proti bolham in klopom (deluje 12 tednov). Ni primerno za uporabo pri mladičih, mlajših od 8 tednov. Tableta ima prijeten okus.
 • Milprazon/Milbemax: sredstvo se uporablja za zdravljenje okužbe z odraslimi trakuljami in glistami ter za preprečevanje okužbe s srčno glisto. Ne uporabljajte ga pri mladičih, mlajših od 2 tednov. Tableta ima prijeten okus..

Ovratnici:

 • Foresto: ovratnica za uničevanje in zatiranje bolh (učinek traja 7 – 8 mesecev), 8 mesecev deluje repelentno na klope. Deluje tudi kot zaščita proti ušem. Ne uporabljajte je pri mladičih, mlajših od 7 tednov.
 • Scalibor: ovratnica za uničevanje in zatiranje bolh in klopov, deluje repelentno tudi proti peščeni muhi (preprečuje okužbo z lišmanijo). Ovratnice ne uporabljajte pri mladičih, mlajših od 12 tednov.
  Če se pri uporabi ovratnice pojavi pordela koža, srbež ali odpadanje dlake, ovratnico odstranite in področje sperite z milom.

PRIPRAVKI ZA MAČKE

Ampule:

 • Fypryst Combo/FrontlIne Combo: sredstvo se uporablja za zaščito proti bolham (zavira razvoj jajčec, ličink in bub: učinek traja 8 tednov) in klopom (učinek traja do 4 tedne) ter za zdravljenje ušivosti. Ni repelent. Sredstva ne smemo uporabiti pri mladičih, mlajših od 8 tednov ter na kuncih.
 • Advocate: sredstvo za zaščito proti bolham, ušesnim garjam, srčni glisti in trakuljam. Ne deluje proti klopom. Ne smemo ga uporabljati pri mladičih, mlajših od 8 tednov.
 • Stronghold: sredstvo za zaščito proti bolham (deluje 4 tedne, zavira razvoj jajčec, ličink in bub), srčni glisti ter za zatiranje ušesnih garij in nematodov. Ne deluje proti klopom. Sredstvo je primerno za uporabo po 6. tednu starosti.

Tableta:

 • Milprazon/Milbemax: sredstvo za zaščito pred odraslimi trakuljami, glistami in srčno glisto. Ne uporabljajte ga pri mladičih, lažjih od 2 kilogramov. Ima prijeten okus.

Ovratnica:

 • Foresto: ovratnica za uničevanje in zatiranje bolh (7-  8 mesecev). Deluje repelentno na klope, zaščita pred njimi traja 8 mesecev. Ovratnica se uporablja tudi kot zaščita proti ušem. Ne uporabljajte je pri mladičih, mlajših od 10 tednov.

Urška Petek, DVM, Šolska veterinarska ambulanta

Dostopnost