Znano je, da imajo starejši ljudje pogosto previsok krvni tlak, ki lahko vodi v nastanek bolezni srca in ožilja. Pa veste, da lahko povišan krvni tlak oz. hipertenzija povzroča težave tudi psom in mačkam?

Krvni tlak je meritev pritiska krvi na arterije. Najvišji tlak je, ko se srce skrči in potisne kri po telesu (sistola), ko pa se srce sprosti, razširi in ponovno napolni s krvjo, pa tlak pade (diastola).

Povišan krvni tlak oz. hipertenzija je pogostejša pri starejših živalih, ki imajo kronično bolezen ledvic ali Cushingovo bolezen, zelo redko pri sladkorni bolezni, pri mlajših pa se pojavi pri obolenju ledvic (infekcijski vzrok, kot je recimo leptospiroza) ali prirojenih težavah z ledvicami. Pri mačkah je pogosto vzrok tudi hipertiroidizem, tj. povečano delovanje ščitnice. Dolgotrajno povišan krvni tlak lahko vodi v poškodbe ledvic, oči, možganov in srca. S primerno terapijo se možnost poškodb teh organskih sistemov zelo zmanjša.
Kakšni so znaki hipertenzije?

  • Nenaden pojav krvavitve v očesu, nenadna slepota;
  • nevrološki znaki: napadi, nagib glave, dezorientiranost, nekoordinirano gibanje, hoja v krogu, slabotnost, delna paraliza, nistagmus (nehotni, ritmični gibi oči);
  • povečano pitje vode in uriniranje;
  • pojav krvi v urinu;
  • krvavitev iz nosu;
  • srčni šum, aritmija.

Merjenje tlaka pri psih in mačkah je podobno tistemu pri ljudeh. Pomembno je, da je to za žival čim manj stresen dogodek – merjenje opravimo v mirnem, tihem prostoru, pustimo, da se žival prostora in osebja navadi. Priporočljivo je, da leži na boku. Pobrijemo majhen del področja nad veliko blazinico na tački ali na bazi repa, nato namestimo sondo in manšeto, veterinar pa potem s pomočjo posebne naprave izmeri sistolični krvni tlak. Priporočljivo je opraviti več meritev v nekaj minutah.

Vrednosti krvnega tlaka

Krvni tlak (mm Hg) Razvrstitev hipertenzije Nevarnost za poškodbe tarčnih organov
< 140 normalen krvni tlak skoraj nična
140–159 mejna vrednost majhna
160–179 hipertenzija zmerna
> 180 huda hipertenzija visoka

Terapija
Vedno je treba zdraviti tako hipertenzijo kot vzrok hipertenzije. Za terapijo se uporabljajo zaviralci angiotenzin konvertaze, beta blokatorji, diuretiki in zaviralci kalcijevih kanalčkov, pomembna je tudi primerna prehrana. Po uvedbi terapije se svetuje kontrola merjenja tlaka čez 3–4 tedne, če je žival stabilna.

Pri starejših živalih, to je pri psih nad 8 let, pri mačkah pa nad 11 let, se svetuje enkrat letno pregled krvi, ultrazvok abdomna in merjenje tlaka. S takšnimi preventivnimi pregledi lahko preprečimo ali upočasnimo nastanek in napredovanje marsikatere bolezni.

Dostopnost