Mačja levkoza (FeLV – Feline Leukemia Virus)

Gre za pogosto in zelo nalezljivo bolezen, ki je razširjena po celem svetu. Bolezen povzroča virus FeLV (Feline Leukemia Virus), ki spada med Retroviruse, prav tako kot virus HIV (povzročitelj AIDSa pri ljudeh) in virus FIV (povzročitelj mačjega AIDSa).

Virus prizadane imunski sistem mačke in nekatere organske sisteme (jetra, ledvica, prebavila, timus, rodila, limfoidno tkivo). Nekoč so bolezen imenovali leukemija, ker virus lahko povzroči, da se bele krvničke rakasto spremenijo. Pogosteje pa virus povzroči rakasto rast limfnega tkiva (limfosarkom). Bolezen se običajno prenaša z direktnim stikom z okuženo slino, urinom, blatom, krvjo ali mlekom. Mačke se najpogosteje okužijo med pretepi ali pri hranjenju iz iste posode. Mladički se pogosto okužijo že v maternici ali kasneje med dojenjem in negovanjem. Virus FeLV je v okolju slabo obstojen. Po vstopu v organizem se razmnožuje v najbližjih bezgavkah in nato preide v kri. Nato se razmnožuje v kostnem mozgu in vranici, za tem pa se ponovno vrne v kri, kjer tudi ostane. Čez čas prizadane še druge organe. V zgodnjem stadiju bolezni živali ne kažejo kliničnih znakov. Kasneje, po nekaj mesecih ali celo letih pa opazimo enega ali več od naslednjih znakov: izguba apetita in posledično telesne teže, slaba nesvetleča dlaka, povečane bezgavke, povišana temperatura, blede sluznice (anemija), vnete dlesni, vnetje kože, sečil, dihal, driska, živčni znaki, abortusi, spremembe na očeh… Bolezen je nemogoče potrditi samo s kliničnim pregledom ali običajnim pregledom krvi. Potrdimo jo s testi, ki zaznajo specifičen protein znotraj virusa. Zato lahko testiramo tudi mačke, ki so bile v preteklosti cepljene proti mačji levkozi oz. mladiče, saj test ne zazna protiteles proti FeLV tako kot to velja pri testu za dokazovanje mačjega aidsa. V praksi običajno uporabljamo hitre teste za katere potrebujemo le nekaj kapljic krvi in rezultat odčitamo v 10 minutah. Bolezen ni ozdravljiva, zato zdravimo zgolj simptome in sekundarne bakterijske infekcije.

Izjemnega pomena je, da okuženim mačkam onemogočimo izhode iz stanovanja, da preprečimo širitev bolezni, poleg tega pa so lahko infekcije, ki jih je zunaj ogromno za našo imunsko oslabelo mačko hitro usodne. Bolezen je povsem enostavno moč preprečiti z vakcinacijo. Priporočljivo je, da cepimo mačke starejše od 8 tednov 2x v razmiku 3-4 tedne, nato pa cepljenje obnavljamo 1x letno. Cepljenje ni učinkovito pri mačkah z že obstoječo FeLV infekcijo, zato pred cepljenjem vzamemo kri in naredimo hitri test.

Nuša Schumet, dr.vet.med.

Dostopnost