Antifriz je za živali mamljiv zaradi okusa, zastrupitev z njim pa običajno povzroči odpoved ledvic.

Antifriz preprečuje pregrevanje motorja in s tem okvare, s seboj pa prinese tudi skrito nevarnost, saj je njegov okus všeč domačim ljubljenčkom.

Zastrupitev z antifrizom je za živali v večini primerov usodna

Nevarnosti antifriza poudarja tudi veterinarka Nuša Schumet, vodja Šolske veterinarske ambulante.

Kako sploh pride do zastrupitve?

Do zaužitja antifriza lahko pride v več situacijah. Zastrupitev z antifrizom se lahko naredi v primeru nepravilnega shranjevanja, poškodovane embalaže oziroma če je dostop živali do tovrstnih preparatov omogočen. To se lahko zgodi pri iztekanju iz avtomobila, pri odprti embalaži …

Žival lahko antifriz zaužije direktno ali ob negovanju kožuha in tačk, ki so bili v stiku.

Antifriz je privlačen predvsem psom in mačkam

»Antifriz je za živali mamljiv zaradi svojega okusa in živali ga brez odpora ob priložnosti zaužijejo,« pove veterinarka. 

 V Šolski veterinarski ambulanti se z zastrupitvami z antifrizom srečujejo pri psih in mačkah, sicer pa je nevaren tudi za druge živali in ljudi.

Nevrološki napadi in odpoved ledvic

Čeprav veterinarka poudari, da so zastrupitve z antifrizom relativno redke oziroma jih v praksi zgolj izjemoma srečujejo, pa lahko zastrupitev z antifrizom pusti resne posledice.

»V prvih urah se pojavi apatičnost, žival se opoteka, lahko se pojavijo nevrološki napadi, povečano pitje in odvajanje urina ter bruhanje. 
Sledi lahko začasno izboljšanje splošnega počutja, vendar pa dan ali dva kasneje običajno pride do odpovedi ledvic, kar lastniki opazijo kot močno apatijo in zmanjšanim produkcije in odvajanje urina,« poudari veterinarka. 

Preventiva je ključna

Kaj lahko naredijo lastniki, da ne bo prišlo do zastrupitve? 

»Glavna je preventiva, torej skrb za pravilno skladiščenje ter preprečitev stika s tovrstnimi sredstvi. Antifriza nikoli ne zlivamo na tla, pozorni smo, da rezervoar za antifriz tesni in da ne izteka na tla (posebej nevarno je, če izteka na sneg, ki ga živali potem poližejo). Če je na voljo, izberemo manj toksično alternativo antifrizu,« razlaga Schumet

Lastniki niso dovolj izobraženi

Mnogi lastniki živali so o zastrupitvi živali z antifrizom premalo izobraženi.

»O možnosti tovrstne zastrupitve, ki je v večini primerov smrtna, lastniki vedo zelo malo. Zato je ozaveščanje izjemno pomembno,« poudari veterinarka. 

Dostopnost